Obstetrie en gynaecologie - OOR NO (2024)

Een uitstekende opleiding, goed georganiseerd met veel zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid, in een persoonlijke en veilige sfeer. We leiden al tientallen jaren enthousiaste dokters op tot gynaecoloog en we doen dit met veel passie en plezier.

De 9 leden van de vakgroep Gynaecologie, verloskunde en voortplantingsgeneeskunde werken in teamverband. Ieder heeft een eigen aandachtsgebied: benigne gynaecologie, oncologie, voortplantingsgeneeskunde, perinatologie, prenatale diagnostiek, urogynaecologie, endoscopie, psychosomatiek/seksuologie en kindergynaecologie.

Als aios werk je op de verloskamers, de kraam- en gynaecologie afdeling. Ook zijn er persoonsgebonden poliklinische spreekuren en vaste operatiekamertijden. Supervisie voor de verloskamer en afdeling wordt gegeven door een gynaecoloog die geen andere structurele bezigheden heeft.

Daarnaast zijn er diverse muiltidisciplinaire werkgroepen waarin we deelnemen. Denk aan zoals de werkgroep perinatologie, de Deventer Urodynamica Werkgroep en de Werkgroep Gynaecologische Oncologie Stedendriehoek. De verloskundige zorg is geregeld binnen een zogenaamde IGO (Integrale Geboortezorg Organisatie), het VSV Geboortezorg Salland. We werken daarin nauw samen met de eerstelijns-verloskundigen en kraamzorgorganisaties. Jaarlijks vinden ongeveer 1250 bevallingen plaats in ons ziekenhuis.

Er werken gemiddeld 4 aios en 2 anios en er zijn 7 klinisch verloskundigen.

Obstetrie en gynaecologie - OOR NO (1)

Curriculum

In het DZ maak je als aios in de eerste 2 jaar vooral kennis met de volle breedte van het vak. Hierbij is het programma volgens BOEG leidend. In je vijfde en zesde jaar ligt het accent op groeien naar zelfstandigheid en integreren van de eerder opgedane kennis en ervaring. Je hebt dan volop gelegenheid te werken aan differentiaties. De mogelijkheden zijn vastgelegd in het lokale opleidingsplan. We houden rekening met individuele wensen, behoeften en interesses van de aios. De stages of opleidingsonderdelen zijn overigens minder geformaliseerd dan die in het universitaire deel.

Begeleiding en toetsing

Je opleiding vindt hoofdzakelijk plaats op de werkplek tijdens de patiëntenzorg. Op elk moment kan er geleerd worden: tijdens de overdracht, visites, MDO’s, gedurende diensten, op het verloskamercomplex, in de kliniek, op de polikliniek, dagbehandeling, operatiekamers en de spoedeisende hulp. De variatie aan werkplekken geeft je de mogelijkheid alle vereiste competenties te ontwikkelen.

Je gebruikt het digitale portfolio van ePASS. Jij beheert je portfolio gedurende je hele opleiding.

Onderwijs

Als aios heb je 10 cursusdagen per jaar, bedoeld voor de verplichte landelijke opleidingscursussen. Het lokale onderwijs vindt dagelijks plaats aansluitend aan de ochtendoverdracht en wordt vaak door de aios zelf voorbereid en georganiseerd. Elke maand wordt uit de 7 CanMEDs-competenties een maandthema gekozen. Daaraan koppelen we casuïstiek uit de overdracht. Elke week bespreken we op maandagochtend tijdens de overdracht de leerdoelen van de aios plenair. Iedere aios formuleert een weekdoel. De opleidingsgroep helpt ter plekke dit weekdoel te concretiseren.

Het tweemaandelijkse regionaal clusteronderwijs wordt volgens een vast format vormgegeven en vindt bij toerbeurt plaats in een van de clusterklinieken. Een dagdeel wordt gebruikt voor kennisoverdracht en een dagdeel wordt besteed aan competentiegericht- en/of vaardigheidsonderwijs.

Het Deventer Ziekenhuis kent ook nog disciplin- overstijgend onderwijs, ongeveer tweemaandelijks via het Teaching Hospital Deventer. Ieder jaar is er een arts-assistentendag.

Differentiaties

In de laatste 2 jaren krijgt je opleiding een geïndividualiseerde vorm, inclusief differentiatiestage(s). Maximaal 30% van de tijd wordt dan ingeruimd voor diensten, algemene polikliniek en operatievaardigheid. De overige tijd wordt besteed aan differentiatie met therapeutische en de daarmee samenhangende verdieping.

Voor de differentiatie kun je in Deventer kiezen uit:

  • Perinatologie/verloskundige regie
  • Benigne gynaecologie
  • Urogynaecologie
  • Voortplantingsgeneeskunde
  • Combiprofiel

Het combiprofiel is bedoeld voor de aios die kiezen voor een meer generalistisch profiel of delen van beschreven differentiaties, bijvoorbeeld benigne gynaecologie met urogynaecologie of voortplantingsgeneeskunde.

Eventueel kun je tot 20% van de tijd reserveren voor een rolspecialisatie, zoals medisch leiderschap of onderwijskundige. Een deel van de differentiatie kun je ook in een andere (universitaire) kliniek volgen.

Wetenschappelijk onderzoek

Je wordt gestimuleerd om wetenschappelijk onderzoek kritisch te lezen, te analyseren en, indien gewenst, te verrichten. Je komt laagdrempelig in aanraking met de volgende activiteiten met nadruk op wetenschap:

  • CAT: bij iedere overdracht wordt gevraagd een CAT te formuleren n.a.v. een praktijkvoorbeeld. Elke week wordt tijdens de ochtendoverdracht een CAT gepresenteerd door de aios samen met coassistent
  • Deelname (consortium) studies: de vakgroep GVV neemt actief deel aan meerdere consortiumstudies. Bij iedere overdracht worden kandidaten voor inclusie in)studies besproken. Maandelijks is er een presentatie door één van onze researchmedewerkers over recent onderzoek in ons vakgebied.
  • Journal club: maandelijks, voorbereid door allen, voorgezeten door een aios
  • Ook tijdens opleidingsvergadering is er een moment waarop de persoonlijke wetenschappelijke activiteiten actief gedeeld worden.

Aios die de opleiding willen combineren met het doen van wetenschappelijk onderzoek (voor of na een promotie) worden hiertoe gefaciliteerd.

Meer informatie

Onze opleider is dr. Paul J.Q. van der Linden. Eva Stekkinger is plaatsvervangend opleider. Meer weten over de opleiding gynaecologie in het Deventer Ziekenhuis? De heer dr. P.J.Q. van der Linden licht graag nog een en ander toe.

Obstetrie en gynaecologie - OOR NO (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kerri Lueilwitz

Last Updated:

Views: 5843

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kerri Lueilwitz

Birthday: 1992-10-31

Address: Suite 878 3699 Chantelle Roads, Colebury, NC 68599

Phone: +6111989609516

Job: Chief Farming Manager

Hobby: Mycology, Stone skipping, Dowsing, Whittling, Taxidermy, Sand art, Roller skating

Introduction: My name is Kerri Lueilwitz, I am a courageous, gentle, quaint, thankful, outstanding, brave, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.